Om Lydskatten
Lydskatten bevarer, formidler og aktiverer Danmarks elektroniske musikarv.
Lydskatten er en bugnende samling af lyd, fotos, film, instrumenter, udstyr, noter og alle mulige former for dokumentation af en sprællevende musikkultur, der har rødder helt tilbage til 1950erne.
Visionen er at skabe et fysisk center og mødested, hvor alle har fri og fuld adgang til det store skatkammer af musik, digitaliserede værker og sjældne maskiner, så de ikke bare bevares for eftertiden, men også bruges og aktiveres.
Foto: Flemming Bo Jensen, fra MUSIKZAG i Glyptoteket under Strøm Festival 2024.
Lydskattens grundlæggere
Initiativet er igangsat i 2019 af Gunner Møller Pedersen og Fuzzy samt Frederik Birket-Smith, direktør for den selvejende musikinstitution Strøm, efter et møde i Fuzzys køkken, hvor ideerne om ‘et levende arkiv’ opstod.
Strøm arbejder for at fremme elektronisk musik i Danmark og fungerer som operatør for Lydskatten.
Komponisterne Fuzzy (Jens Wilhelm Pedersen) (1939-2022)) og Gunner Møller Pedersen (1943) har skabt en stor mængde banebrydende elektronisk musik og rumlig elektroakustisk lydkunst af internationalt format, og Lydskatten skal sikre, at deres værkarkiver og unikke samling af studieudstyr og instrumenter kommer så mange som muligt til gode.
I arbejdet med Lydskatten samarbejder Strøm med Art Music Denmark og er støttet af Dansk Komponist Forening.
LYDSKATTEN BESTÅR AF TRE TÆT FORBUNDNE DELE:
Arkivering og digitalisering
Musikken, som ligger på analoge spolebånd, harddiske og digitalbånd, reddes og digitaliseres i high-res til fremtiden. Under digitaliseringen katalogiseres hver indspilning og hvert lydværk i et arkiv med noter.
Formidling og fremførelser
Når musikken og lydoptagelserne er digitaliseret og reddet for eftertiden, bliver de fremført og formidlet – fx under Strøm Festival, i Lydbrøndene på Frederiksberg og på TICKON på Langeland. Det originale materiale fra Gunner Møller Pedersen og Fuzzys MUSIKZAG-koncert på Glyptoteket i 1972 blev eksempelvis fremført og genfortolket af tre yngre elektroniske musikere under Strøm Festival 2024 (sammen med Gunner Møller Pedersen selv).
Residencies og studier
Udover musik- og lydoptagelserne reddes også instrumenter, studieudstyr og andet relevant grej. Dette samles og gøres tilgængeligt, så nye generationer af komponister, artister og skabere med inspiration fra fortiden kan skabe ny musik til fremtiden. Det er en af kongstankerne i Fuzzys og Gunners idé om ‘det levende arkiv’: At sagerne lever videre, genfortolkes og bruges på ny og kreativ vis.