”Det mest spændende er at udforske symbiosen mellem den gamle og den nye teknologi”

13. september 2024

Samspillet mellem moderne maskiner og gammelt lydudstyr kan føre musikere ad nye veje til nye lydverdener.

I sommeren 2023 var musiker Anton Friisgaard i residency i Lydlaboratoriet, hvor han udforskede de musikalske muligheder i den store samling af originalt lydudstyr fra 60’erne, 70’erne og fremefter.

Lydlaboratoriet var et midlertidigt opsat lydstudie i Musikhuset København på Vesterbrogade fyldt med lyd- og musikapparater, spolebånd og mixerpulte fra 1960erne, 70erne og 80erne, doneret og udlånt af bl.a. Gunner Møller Pedersen, Fuzzy og DTU.

Hvordan lyder lydudstyret og de elektroniske maskiner fra dengang? Hvad kan de lære os, når vi genbesøger dem med den teknologi, vi har i dag? Hvilke toner og vibrationer gemmer sig i deres indre? Hvis vi går til dem med moderne værktøjer og en ny forståelse, kan de så gøre ting, vi har glemt eller ikke har prøvet endnu?

Under Strøm Festivalen 2023’s ”Tilbage til fremtiden”-arrangement i sensommeren i Musikhuset København fik et lille og meget engageret publikum et nærkig på nogle af maskinerne samt et kig ind i Antons arbejdsprocesser i den forgangne halvanden måned.

”Det, jeg synes er mest spændende, er at udforske symbiosen mellem den gamle og den nye teknologi. Jeg undersøger, hvordan man kan styre de gamle maskiner med ny teknologi – og omvendt. Samspillet mellem de moderne maskiner og det gamle lydudstyr kan føre mig ad nye veje til nye lydverdener«, siger musiker Anton Friisgaard.

”Jeg udforsker maskinerne intuitivt, og jeg finder måske noget glemt og noget overset. Det er noget af det, jeg gerne vil vise frem ved arrangementet”, fortæller han.


Om maskinerne
Forstærkere, vibrationsmålere, response test units. En Heterodyne Analyzer Type 210 fra Brüel & Kjær. En Hewlett-Packard 3300a funktionsgenerator. En soundcraft audio-mixepult fra 70’erne, så stor som et rumskib. Og mange, mange flere.

Maskinerne, de elektroniske instrumenter og lydudstyret er udlånt til Strøm og Art Music Denmark af lydpioneren Gunner Møller Pedersen. Derudover har DTU (Danmarks Tekniske Universitet) og andre doneret flere musikalske apparater og maskiner til samlingen. Udstyret er indsamlet i samarbejde med Maple Pools.

Tekst: Christina Majcher